Стратегија

Бања Лука 2024

Европска престоница културе

Град кандидат

Документ Стратегија развоја културе града Бањалука 2018-2028 усвојен је 26. јуна 2018. годинена сједници Скупштине града. Овај документ, на којем се радило више од годину дана и који је скоро два мјесеца био у јавној расправи, доноси визију, мисију и стратешка опредјељења културног развоја у период од 2018. до 2028. године.

Општи циљеви

Стратегија, која је у процес израде укључила цијели културни сектор, је на основу кључних изазова дефинисала шест општих циљева:

  1. Транспарентна и партиципативна културна политика
  2. Развијена инфраструктурна мрежа за културу и умјетност
  3. Јака, аутентична и професионална умјетничка сцена
  4. Дефинисана културна политика и стратегија у областима културног и природног насљеђа
  5. Развијене културне и креативне индустрије
  6. Културе у дијалогу

На овај начин три важна аспекта културе су заступљена, будући да се културни сектор у посљедње вријеме најчешће дефинише тако да укључује умјетност, насљеђе, културне и креативне индустрије.

Преузми стратегију

ЕПК КАНДИДАТУРА

Бањалучка стратегија је прва стратегија развоја културе једног града у Босни и Херцеговини, а настала је из иницијативе да се Бањалука кандидује за титулу Европска престоница културе 2024.

АУТОРИ СТРАТЕГИЈЕ

Аутори Стратегије су: Моника Поњаавић, Дијана Грбић, Марко Билбија, у сарадњи са др Саритом Вујковић и Младеном Бањцем. Уредник Стратегије је Моника Поњавић, а савјетник на њеној изради била је проф. др Милена Драгићевић-Шешић.

Четири општа циља Стратегије развоја културе, поред изазова и приоритета, послужила су као оквир за дефинисање програмског концепта Апликације Бања Лука 2024:

Културе у дијалогу

Strategija

Насљеђе

Strategija

Јавни простор

Strategija

Аутентична, професионална сцена

Strategija
Copy link
Powered by Social Snap