Усвојена одлука о кандидатури града Бањалуке за ЕПК 2024

banjaluka epk 2024

Скупштина града Бања Лука је, на сједници одржаној 15. марта 2017. године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури Града Бања Лука за учешће у програму „Европска пријестоница културе (ЕПК) 2024. године“. Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске пријестонице културе за 2024. годину.

Планирано је да у 2018. години, Скупштина града размотри и усвоји стратегију развоја културе Града Бања Лука која је повезана са развојном Стратегијом Града Бања Лука, а која је један од услова за учешће Бање Луке у програму „Европска пријестоница културе 2024. године“.

Град Бања Лука ће поднијети пријаву 2018. године када Европска комисија објави званични позив, а Одлуком је предвиђено и давање овлашћења градоначелнику Игору Радојичићу да формира тим за припрему и учешће у овом програму.

За процес аплицирања потребно је предузети низ припремних активности међу којима су формирање радног тима за провођење пројекта чији ће задатак између осталог бити и покретање активности за израду стартегије културе Града као једног од предуслова пријављивања/аплицирања за програм ЕПК. Тим активностима дугорочно и стратешки ће се планирати развој културе Бање Луке, а градске власти показаће интерес за област културе као значајног сектора који повезује урбани развој, туризам и образовање као важне сегменте локалног развоја.

Град који понесе наслов европске пријестонице културе настојаће својим стратешким активностима побољшати обим, разноликост и европску димензију своје културне понуде, укључујући и међународну сарадњу; проширити приступ и учешће у култури; ојачати капацитет свог културног сектора и његову повезаност са другим секторима, те подићи свој међународни углед.

Својим кандидатуром за ЕПК 2024. године, Бања Лука би потврдила епитет града који његује европске вриједности. Након неколико одржаних састанака на којима су представљене могућности локалних заједница у БиХ да узму активније учешће у пројекту ЕПК, Град Бања Лука је добио подршку културних субјеката града за пријаву за учешће у овом најзначајнијем програму Европске уније у области културе.

Copy link
Powered by Social Snap