Грађани позвани да учествују у пројекту ЕПК

sta je dobar projekat za epk

Европска престоница културе је пројекат инвестиционог карактера. Дакле, Европска унија не даје паре за ово, ви дајте паре. Ви улажете у своју будућност.

Зашто такав надмен став Европске уније? Зато што имају иза себе тридесет година рада у овом пројекту гђе знају да одређеном граду дају један бренд који ради. Ради чак и на оној основној рачуници да се у најмањој могућој мери на један уложен евро врате три.

Ово је, између осталог, поручио Немања Миленковић, директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе 2021“, у четвртак увече у бањалучком Дому омладине, када је тим за припрему апликације „Европска престоница културе (ЕПК) Бањалука 2024“ организовао такозвани инфо-дан на тему „Шта је добар пројекат за Европску пријестоницу културе“.

Како је познато, град Нови Сад ће постати европска престоница културе 2021. године, стога је њихов тим подијелио драгоћена искуства са колегама и аудиторијумом из Бањалуке, градом који је, судећи бар по броју присутних у Дому омладине, веома заинтересован да три године послије Новог Сада понесе ову престижну титулу. Но, без обзира на то што тим „Бањалука 2024“ предано ради већ неко вријеме, град на Врбасу је фактички тек на почетку припрема.

Марко Билбија, шеф поменутог тима, рекао је да ће 23. априла бити расписан конкурс за пројектне идеје, које ће ући у званичну апликациону књигу, као дио поглавља „Умјетнички концепт“, са којом ће се Бањалука пријавити на програм „Европска престоница културе“ за 2024. годину.

У ту апликациону књигу, како је рекао гост из Новог Сада, не могу ући постојећи пројекти и програми, јер Европска престоница културе је програм који подразумијева креирање новог садржаја у оквиру предвиђеног плана и трансформацију тренутне културне сцене и идентитета града у нешто ново.

Билбија је напоменуо да се под пројектним идејама подразумијева расписивање идеје за пројекат у неколико пасуса, до 500 ријечи.

„Максимална величина је једна страница. У суштини, потребно је одговорити на кључна питања, као што су шта је циљ и која је циљна публика пројекта, те како планирате извести ваш пројекат, његово трајање, оквирни буџет и који су планирани партнери“, обратио се Билбија окупљеним грађанима позвавши их да буду активни учесници у пројекту ЕПК „Бањалука 2024“. Наиме, на конкурс се могу пријавити сви грађани Бањалуке, како приватна и физичка лица, тако и институције, јавне установе, организације, стручњаци и сви који желе да остваре свој креативни потенцијал. Након што конкурс буде објављен, апликације се могу слати електронским путем или путем поште до поноћи 9. маја. По усвајању пројеката, тим „ЕПК Бањалука 2024“, саставиће апликациону књигу, стратегију развоја културе у свом граду у наредних седам година, те изаћи пред Европску комисију.

„Суштинска ствар коју вас, рецимо, пита Европска комисија јесте: ‘Како видите Бањалуку 2030. године?’ Ми смо имали тај сусрет везан за Нови Сад и бивши чланови Организационог одбора нису знали да одговоре. Њих, наравно, занима како ће се Бањалука представити 2024. године, али их интересује и шта даље. Они функционишу тако што ће вас детаљно пропитати о томе шта желите на дугорочном плану по питању културе у свом граду“, каже Миленковић, појашњавајући да Европа одређеном граду заправо даје бренд, а тај град средства и план о томе шта жели да постане. Поштујући културну баштину, закључио је он, „Европска престоница културе“ је прије свега пројекат који захтијева иновативност и уопште напредак на културном плану.

(Независне)

Copy link
Powered by Social Snap