Завршено прво истраживање културних потреба публике

Chicha crno bijeli

Становници Бањалуке најрадије и најчешће гледају филмове у бископу, највише су задовољни радом Народног позоришта Републике Српске, а књиге најчешће читају због – посла, а не задовољства.

Показало је то Истраживање о културним навикама публике у Бањалуци и генерално стању културе у овом граду, спроведено у оквиру припрема за кандидатуру Бањалуке за Европску престоницу културе 2024. године. Подсјећамо, у питању је прво истраживање ове врсте спроведено у Бањалуци, а спровела га је, у сарадњи са тимом „Бања Лука 2024“, организација Перпетуум Мобиле.

На узорку од укупно 750  случајно одабраних грађана, 40 одсто испитаника је одговорило да културна понуда у граду задовољава, док је њих скоро 15 одсто културну понуду оцијенило као лошу.

Најлошију културну понуду Бањалуке представљају Фестивали визуелних умјетности, архитектуре и дизајна, које грађани Бањалуке немају ни прилику посјећивати. Међу најбољим понудама су позоришне представе, музички фестивали и библиотеке.

На питање којих културних садржаја би требало више да буде у Бањалуци, највећи број анкетираних сматра да је најважније да град понуди више програма који се баве креативним радом са дјецом, више садржаја који је у корак са савременим стремљењима у умјетности, а затим и више филмова домаће продукције.

Бањалучани су имали прилику и да оцјењују инситуције и јавне установе културе, па је највишу оцјену добило Народно позориште Републике Српске, а слиједи Културни центар Бански двор и Дјечије позориште Републике Српске. Најнижу оцјену овом приликом добиле су Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, као и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Истраживање о културним навикама и потребама публике саставни је дио документа Стратегија развоја културе Бањалуке 2018-2028, који је такође директни резултат одлуке Града да Бањалуку у октобру кандидује за Европску престоницу културе за 2024. годину.

Copy link
Powered by Social Snap