Banjalučki tim na konferenciji: Novi kulturni prostori

Novi kulturni prostori

Tokom dva dana Međunarodne konferencije “Neutralno”: Dijalog o novim kulturnim prostorima, koja je održana 9. i 10. maja u Studiju ,,M’’ u Novom Sadu, predstavnici banjalučkog tima imali su priliku da razmijene puno iskustava i čuju mnogo savjeta kada je riječ o upravljanju u kulturi, održivosti kulturnih prostora, promišljanju, planiranju, realizaciji i vrednovanju kulturnih programa i projekata.

Govorilo se i o izgradnji publike, različitim načinima finansiranja u kulturi i kreativnim industrijama, privlačenju sponzora, investitora i publike, kao i o značaju povezivanja civilnog, privatnog i javnog sektora i individualnih kulturnih aktera.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Fondacije Nemanja Milenković i predsjednik EUNIC klastera Srbije Johanes Iršik.

Na konferenciji je bilo organizovano nekoliko radionica i četiri panela:

  • Evropske prestonice kulture kao okidači promjena (panelisti: Bernard Koludrović “Rijeka 2020”, Pjer Martinez “Marsej 2013”, Martin Sturm “Linc 2009”, Milica Rašković “Novi Sad 2021”)
  • Kultura između tržišta i društvenosti – kako napraviti balans? (panelisti: Florijan Ladšteter (Insbruk), Sigrid Nimer (Berlin), Dejan Ubović (Beograd), Birgita Person (Lund))
  • Kultura participacije-kako razviti proaktivne zajednice? (panelisti: Luka Piškorić (Ljubljana), Elizabeta Bernrojtner (Beč), Milan Tavčar (Beograd), Dušica Radojčić (Pula))
  • Redefinisanje uloge kulturnih centara-kako se mijenja Balkan? (panelisti: Antun Sevšek (Zagreb), Selman Ćorović (Kranj), Milan Vračar (Novi Sad), Lejla Kreševljaković (Sarajevo))

Za Banjaluku posebno važan panel bio je na temu „Kulture participacije – kako razviti proaktivne zajednice?’’ gdje je detaljno diskutovano o evropskim kulturnim politikama, različitim formama uključivanja građana u kulturne aktivnosti, i o tome kako izgledaju proaktivne zajednice.

Predstavljeni su načini na koje organizacije iz zemalja, odnosno gradova učesnika panela mobilišu zajednicu, a dati su i konkretni prijedlozi kako uključiti građane u kulturne aktivnosti i kako na kreativne načine razvijati publiku.

Copy link
Powered by Social Snap