Poziv na javnu raspravu povodom Strategije razvoja kulture

banja luka evropska prestonica kulture javna rasprava

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja kulture za period od 2018. do 2028. godine biće održana u srijedu, 16. maja, sa početkom u 12 časova u Domu omladine.

Pozvani su svi zainteresovani da prisustvuju ovoj raspravi i daju svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe o Nacrtu ovog dokumenta, kojeg je Banja Luka dobila po prvi put i koji je integralni dio aplikacije za banjalučku kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Nacrt Strategije usvojila je Skupština Grada na zasjedanju održanom 24. aprila i uputila ga u javnu raspravu.

Prema riječima Marka Bilbije, šefa Tima za za pripremu i kandidaturu, tokom razvoja strategije prikupljen je obiman materijal kroz pripremljene upitnike, ali i pojedinačne intervjue, te radne grupe.

„Anketirali smo više od 300 ustanova, organizacija civilnog društva i pojedinaca, direktora ustanova, umjetnika, stručnjaka u kulturi iz nevladinog i privatnog sektora, te predstavnika grada kako bi dobili što bolju sliku o trenutnom stanju i svemu onome na čemu trebamo raditi u narednom periodu“, rekao je Bilbija.

Prema njegovim riječima, Nacrt strategije razvoja kulture Banjaluke 2018-2028 je završen 10. aprila 2018. godine, a gradonačelniku je predan 12. aprila. Na Skupštini Grada je usvojen 25 aprila.

Usvajanje dokumenata na Skupštini je jednostepeni proces, međutim, Tim za pisanje aplikacije “Banja Luka 2024” je, u skladu sa dosadašnjim principima transparentnosti u radu, tražio da usvajanje Strategije razvoja kulture ide kao dvostepeni proces koji uključuje i javnu raspravu prije nego sto se Nacrt u Skupštinu uputi u Prijedlogu.

Nacrt je 10. maja prezentovan Savjetu za Evropsku prestonicu kulture, stručnom tijelu koje broji 35 članova, sačinjenih iz predstavnika institucija kulture, javnih ustanova kulture, organizacija, umjetnika i stručnjaka u kulturi. Uz male korekcije, tehničke prirode, Savjet je podržao i pohvalio Nacrt.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, kazao je da u narednih nekoliko dana očekuje da stručna javnost odreaguje svojim prijedlozima i komentarima i da onda u drugom stepenu usvoje i strategiju kulture.

“Usvojena strategija kulture preduslov je za našu aplikaciju za evropsku prijestonicu kulture. I Tim koji smo formirali prošle godine sada može dalje da radi i da do jeseni pripremi veoma obiman obrazac kandidature za Brisel. Mislim da su mladi ljudi koji su ovo radili to uradili inovativno, interesantno, te da ima puno svježih prijedloga u strategiji”, rekao je Radojičić.

Cjelokupni Nacrt Strategije razvoja kulture možete pogledati klikom na link ispod teksta.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”45px”][button size=”small” icon_pack=”dripicons” target=”_blank” hover_type=”default” text_align=”center” button_shadow=”yes” text=”Nacrt Strategije razvoja kulture” link=”http://www.banjaluka.rs.ba/wp-content/uploads/2018/04/Nacrt-Strategije-razvoja-kulture-BL-2018-2028.pdf” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#020033” hover_background_color=”#0de7cb” border_color=”#020033” hover_border_color=”#0de7cb”][vc_empty_space height=”25px”][vc_row_inner row_type=”row” type=”grid” text_align=”center” css_animation=””][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Copy link
Powered by Social Snap