Predstavljen koncept Banjaluka kao prestonica kulture

prestavljen koncept banja luka EPK 2024

Ukoliko zaista želi da postane grad ili prestonica kulture Banjaluka u narednom periodu mora da odbaci dosadašnje modalitete i postojeće prakse, da postane inovativna, da postane hrabra i konačno počne koristiti sopstvene, domaće potencijale.

Uoči početka programa Svečane akademije, u 20.00 časova, na fasadi Kulturnog centra „Banski dvor“ večeras je prikazana audio-video instalacija u produkciji Tima „Banja Luka 2024“, u trajanju od 24 minute, kojom je zvanično predstavljen koncept i vizuelni identitet projekta sa kojima će se aplicirati u oktobru ove godine.

Monika Ponjavić iz Tima “Banja Luka 2024 rekla je da je koncept instalacije, kao i koncept vizuelnog identiteta projekta sa kojim se Banjaluka planira aplicirati, nastao u jednoj vrsti sinergije svih koji su u ovom procesu učestvovali.

“I kada to kažem, prvenstveno mislim na samu ideju koju smo na ovakav način željeli prikazati dok su autori sa kojim smo sarađivali, imali potpunu slobodu da tu ideju prikažu na način na koji im odgovara i u skladu sa svojim ličnim senzibilitetima uz neko naše, da tako kažem, nadgledanje. Ideja o kojoj govorim je ideja spajanja različitog gđe se prožimanjem stvara nešto novo, prepoznatljivo, interdisciplinarno i inovativno.Instalacijom smo željeli prikazati savremenu umjetnost koja se ne koristi često u gradu, a to je forma audio-vizuelne instalacije koja će svojim savremenim izrazom komunicirati sa podlogom arhitekture zgrade Banskog dvora na neki način odlslikavajući koncept slogana za koji smo se odlučili”, rekla je Monika Ponjavić.

Osnovne poruke projekta kaže Monika, o kojem će javnost saznati nešto više sutra, nakon pres konferencije, su da Banjaluka u narednom periodu, ukoliko zaista želi da postane grad ili prestonica kulture, mora da odbaci dosadašnje modalitete i postojeće prakse, da postane inovativna, da postane hrabra i konačno počne koristiti sopstvene, domaće potencijale.

“Mislimo da ova instalacija, kao i sam koncept, te vizuelni identitet koji ga prati, jasno pokazuje da mi te potencijale imamo. Na samoj produkciji instalacije radila su tri čovjeka, na vizuelnom identitetu koncepta dva, a na instalaciji jedan čovjek. Nas šestoro je za manje od mjesec dana, sa malim budžetom i bez pompe uspjelo projekat izvući do kraja. Dakle, može se”, kaže Monika.

Produkcija: Marko Bilbija, Dijana Grbić i Monika Ponjavić
Autori vizuelnog identiteta projekta “Banja Luka 2024”: Dizajn studio Bunker
Autor audio-vizuelne instalacije: Petar Bilbija

(BUKA)

Copy link
Powered by Social Snap