Završeno prvo istraživanje kulturnih potreba publike

Chicha crno bijeli

Stanovnici Banjaluke najradije i najčešće gledaju filmove u biskopu, najviše su zadovoljni radom Narodnog pozorišta Republike Srpske, a knjige najčešće čitaju zbog – posla, a ne zadovoljstva.

Pokazalo je to Istraživanje o kulturnim navikama publike u Banjaluci i generalno stanju kulture u ovom gradu, sprovedeno u okviru priprema za kandidaturu Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Podsjećamo, u pitanju je prvo istraživanje ove vrste sprovedeno u Banjaluci, a sprovela ga je, u saradnji sa timom “Banja Luka 2024”, organizacija Perpetuum Mobile.

Na uzorku od ukupno 750 slučajno odabranih građana, 40 odsto ispitanika je odgovorilo da kulturna ponuda u gradu zadovoljava, dok je njih skoro 15 odsto kulturnu ponudu ocijenilo kao lošu.

Najlošiju kulturnu ponudu Banjaluke predstavljaju Festivali vizuelnih umjetnosti, arhitekture i dizajna, koje građani Banjaluke nemaju ni priliku posjećivati. Među najboljim ponudama su pozorišne predstave, muzički festivali i biblioteke.

Na pitanje kojih kulturnih sadržaja bi trebalo više da bude u Banjaluci, najveći broj anketiranih smatra da je najvažnije da grad ponudi više programa koji se bave kreativnim radom sa djecom, više sadržaja koji je u korak sa savremenim stremljenjima u umjetnosti, a zatim i više filmova domaće produkcije.

Banjalučani su imali priliku i da ocjenjuju insitucije i javne ustanove kulture, pa je najvišu ocjenu dobilo Narodno pozorište Republike Srpske, a slijedi Kulturni centar Banski dvor i Dječije pozorište Republike Srpske. Najnižu ocjenu ovom prilikom dobile su Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, kao i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Istraživanje o kulturnim navikama i potrebama publike sastavni je dio dokumenta Strategija razvoja kulture Banjaluke 2018-2028, koji je takođe direktni rezultat odluke Grada da Banjaluku u oktobru kandiduje za Evropsku prestonicu kulture za 2024. godinu.

Copy link
Powered by Social Snap