Građani pozvani da učestvuju u projektu EPK

sta je dobar projekat za epk

Evropska prestonica kulture je projekat investicionog karaktera. Dakle, Evropska unija ne daje pare za ovo, vi dajte pare. Vi ulažete u svoju budućnost.

Zašto takav nadmen stav Evropske unije? Zato što imaju iza sebe trideset godina rada u ovom projektu gđe znaju da određenom gradu daju jedan brend koji radi. Radi čak i na onoj osnovnoj računici da se u najmanjoj mogućoj meri na jedan uložen evro vrate tri.

Ovo je, između ostalog, poručio Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”, u četvrtak uveče u banjalučkom Domu omladine, kada je tim za pripremu aplikacije “Evropska prestonica kulture (EPK) Banjaluka 2024” organizovao takozvani info-dan na temu “Šta je dobar projekat za Evropsku prijestonicu kulture”.

Kako je poznato, grad Novi Sad će postati evropska prestonica kulture 2021. godine, stoga je njihov tim podijelio dragoćena iskustva sa kolegama i auditorijumom iz Banjaluke, gradom koji je, sudeći bar po broju prisutnih u Domu omladine, veoma zainteresovan da tri godine poslije Novog Sada ponese ovu prestižnu titulu. No, bez obzira na to što tim “Banjaluka 2024” predano radi već neko vrijeme, grad na Vrbasu je faktički tek na početku priprema.

Marko Bilbija, šef pomenutog tima, rekao je da će 23. aprila biti raspisan konkurs za projektne ideje, koje će ući u zvaničnu aplikacionu knjigu, kao dio poglavlja “Umjetnički koncept”, sa kojom će se Banjaluka prijaviti na program “Evropska prestonica kulture” za 2024. godinu.

U tu aplikacionu knjigu, kako je rekao gost iz Novog Sada, ne mogu ući postojeći projekti i programi, jer Evropska prestonica kulture je program koji podrazumijeva kreiranje novog sadržaja u okviru predviđenog plana i transformaciju trenutne kulturne scene i identiteta grada u nešto novo.

Bilbija je napomenuo da se pod projektnim idejama podrazumijeva raspisivanje ideje za projekat u nekoliko pasusa, do 500 riječi.

“Maksimalna veličina je jedna stranica. U suštini, potrebno je odgovoriti na ključna pitanja, kao što su šta je cilj i koja je ciljna publika projekta, te kako planirate izvesti vaš projekat, njegovo trajanje, okvirni budžet i koji su planirani partneri”, obratio se Bilbija okupljenim građanima pozvavši ih da budu aktivni učesnici u projektu EPK “Banjaluka 2024”. Naime, na konkurs se mogu prijaviti svi građani Banjaluke, kako privatna i fizička lica, tako i institucije, javne ustanove, organizacije, stručnjaci i svi koji žele da ostvare svoj kreativni potencijal. Nakon što konkurs bude objavljen, aplikacije se mogu slati elektronskim putem ili putem pošte do ponoći 9. maja. Po usvajanju projekata, tim “EPK Banjaluka 2024”, sastaviće aplikacionu knjigu, strategiju razvoja kulture u svom gradu u narednih sedam godina, te izaći pred Evropsku komisiju.

“Suštinska stvar koju vas, recimo, pita Evropska komisija jeste: ‘Kako vidite Banjaluku 2030. godine?’ Mi smo imali taj susret vezan za Novi Sad i bivši članovi Organizacionog odbora nisu znali da odgovore. Njih, naravno, zanima kako će se Banjaluka predstaviti 2024. godine, ali ih interesuje i šta dalje. Oni funkcionišu tako što će vas detaljno propitati o tome šta želite na dugoročnom planu po pitanju kulture u svom gradu”, kaže Milenković, pojašnjavajući da Evropa određenom gradu zapravo daje brend, a taj grad sredstva i plan o tome šta želi da postane. Poštujući kulturnu baštinu, zaključio je on, “Evropska prestonica kulture” je prije svega projekat koji zahtijeva inovativnost i uopšte napredak na kulturnom planu.

(Nezavisne)

Copy link
Powered by Social Snap