Značajan korak u strateškom razvoj kulture u Banjaluci

banjaluka epk 2024

Na inicijativu Fondacije Banja Luka 2024 juče je u Gradskoj upravi održan sastanak povodom informacije o izgradnji takozvanog “Parka ljubavi”, objavljene u medijima 01. 07. 2019. godine. U pitanju je jedan od projekata iz integralne Strategije razvoja Banjaluke koji je uvršten u plan kapitalnih investicija.

Imajući u vidu da je Banjaluka u finalu za titulu “Evropska prestonica kulture 2024”, te da se kulturni i umjetnički program aplikacije Banja Luka 2024 otvara projektom reorganizacije Kastela, a u skladu sa Strategijom razvoja kulture Banjaluke 2018-2028, što je bio jedan od uslova za kandidaturu, na sastanku je dogovoreno da se inicijativa za izgradnju parka, uz promjenu naziva, pažljivo preispita i razradi na nivou samog koncepta. Time se podrazumijeva izgradnja pomenutog parka prema planu Strategije razvoja grada, ali u skladu sa Strategijom razvoja kulture grada i aplikacijom Banja Luka 2024, tražeći najbolje rješenje za ovaj projekat putem javnog konkursa.

U ovom konkretnom slučaju, pored aplikacije Banja Luka 2024, čiji se kulturni i umjetnički program intenzivno bavi razvojem scene, kapaciteta, javnim prostorom i identitetom grada, u obzir se uzeo i nadolazeći Međunarodni opšti javni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja u naselju Dolac koji se veže za širu ambijentalnu cjelinu Kastela. Raspis ovog konkursa nastao je takođe u saradnji sa predstavnicima tima Banja Luka 2024, a usklađen je sa dijelom aplikacije koja se odnosi na infrastrukturne projekte.

Na sastanku je zaključeno da su inicijative za uređenje javnog prostora Banjaluke svakako dobrodošle, ali da prilikom takvih inicijativa treba biti oprezan jer su u pitanju trajna rješenja koja čine identitet grada do kojeg bi se, kako predviđa Strategija razvoja kulture, u budućnosti trebalo dolaziti putem javnih konkursa, studiozno i uz direktno učešće struke.

Sastanku su prisustvovali Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, Irena Radojević, direktorica Turističke organizacija Banja Luka, te predstavnici Fondacije Banja Luka 2024: Marko Bilbija, v.d. direktora Fondacije BL 2024, Ivan Rašković, gradski arhitekta, Ognjen Šukalo, gradski pejzažni arhitekta i Monika Ponjavić, urednik Strategije razvoja kulture Banjaluke 2018-2028 i aplikacije Banja Luka 2024.

Copy link
Powered by Social Snap